• Bejelentkezés
 • Szócikk
 • Vitalap
 • Lapforrás
 • Laptörténet
 • A Fogalomtár wikiből

  Egészségkép

  Az egészségtervek készítésének ötlete az Egészségügyi Világszervezettől származik. A települési egészségterv egy komplex programtervezet, amely a település lakossága életminőségének, életfeltételeinek javítását szolgálja, magában foglalva a kiinduló helyzet felmérését (állapotleírás-egészségkép), ennek alapján cselekvési terv kidolgozását és az egészségterv kommunikálásának fázisát.
  Az egészségkép tehát az egészségterv elkészítésének első fázisa, az állapotleírás, amely az adott település területén élő emberek életfeltételeit, életminőségét befolyásoló tényezők leírását tartalmazza. Az egészségkép az alábbi részekből épül fel:

  1. A tények leírása a legfontosabb jellemzők mentén, mint pl. demográfiai jellemzők, infrastrukturális helyzet, a természeti és épített környezet, megbetegedési és halálozási adatok, az egészségügyi ellátás helyzete, stb. Ennek segítségével kijelölhetőek a prioritások, és felállítható a problémák rangsora.
  2. Annak vizsgálata, hogy a településen élő különféle társadalmi csoportok a települést jellemző tényeket milyen módon észlelik, az ún. "szubjektív rangsorok" felállítása.
  3. A szereplők leírása: kire lehet számítani a közös cselekvés kapcsán, milyen módon tudjuk felkelteni és fenntartani az érdeklődésüket, stb.
  4. Annak feltérképezése, hogy kik azok a szereplők, akik ténylegesen részt tudnak venni a megvalósítási folyamatban.


  Forrás:
  A települési egészségterv koncepcióról …