• Bejelentkezés
 • Szócikk
 • Vitalap
 • Lapforrás
 • Laptörténet
 • A Fogalomtár wikiből

  Kódrendszer

  Egy adott kódolási folyamatban használható kódok és az általuk leírható elemi jelentések összessége. A kódrendszer a jelölhető dolgokat tartalmazhatja felsorolás szerűen (szótárszerűen) vagy kódolási szabályok révén. A kódrendszerekkel kapcsolatos alapvető követelmény, hogy legyenek egyértelműek. Egy bizonyos kódhoz pontosan egy jelentés, egy jelentéshez pontosan egy kód (vagy kódsorozat) tartozhat. A kódrendszer használata teszi lehetővé a kódolás és a dekódolás folyamatát.

  A kódrendszereket sokféleképpen csoportosíthatjuk. A legalapvetőbb csoportosítás aszerint történik, hogy a kóddal jelölt jelentések egyetlen egyedi entitásra vonatkoznak (olyan dologra, amiből csak egyetlen egy létezik) vagy entitások valamilyen osztályára, amit gyakorta fogalomként szoktak emlegetni. Az előbbi esetben a kódrendszer helyett azonosítási rendszerekről szoktak beszélni. Az utóbbi esetben - ha precízen akarunk fogalmazni - fogalmi kódrendszerekről beszélünk. Ha pontosabb meghatározás nélkül kódrendszerről beszél valaki, általában fogalmi kódrendszert ért alatta.

  Példák: Azonosítási rendszerre közismert példa a gépjárművek rendszáma, hiszen nincs két azonos rendszámmal rendelkező jármű. Egészségügyi példaként a TAJ-t vagy az orvosok azonosítására szolgáló pecsétszámot említhetjük.

  Fogalmi kódrendszerekre a hétköznapi életből nem tudunk jó példát mondani (annak ellenére, hogy szavaink többsége, pl. 'szék', 'kabát', 'ház' nem egyedi létezőket, hanem fogalmakat jelöl). Az egészségügyben azonban számos fogalmi kódrendszer használatos, pl. a betegségek jelölésére használt BNO, az orvosi eljárások kódrendszere az OENO, stb. A BNO pl. egy kóddal egy betegséget vagy betegségek egy halmazát jelöli. Egy betegségnek viszont annyi előfordulása van, ahányan és ahányszor megbetegszenek az emberek az adott betegségben, tehát ez nem egyedi, egyszeri dolog.