• Bejelentkezés
 • Szócikk
 • Vitalap
 • Lapforrás
 • Laptörténet
 • A Fogalomtár wikiből

  Közjavak

  Az úgynevezett tiszta közjavak esetén a fogyasztásból nem zárhatóak ki az egyének, és a jószág fogyasztása nem csökkenti a többiek rendelkezésére álló mennyiséget, azaz nincs rivalizálás a fogyasztók között. Ezen kívül megkülönböztetünk vegyes javakat, amelyeknél a két fenti feltételnek csak egyike teljesül, valamint tiszta magánjavakat, amelyeknél egyik sem, azaz van rivalizálás, és a kizárás is megvalósítható.

  A közjavakhoz két jelentős probléma kapcsolódik. Az egyik a potyautas magatartás, amikor a fogyasztó a közös költségekből rá eső részt minimalizálni, a hasznát (azaz tulajdonképpen a fogyasztást) pedig maximalizálni szeretné. Ez a magyar egészségügy esetében a járulékfizetés elkerülésénél jelentkezik leginkább. (Itt szeretnénk megjegyezni, hogy a közegészségügyet kivéve az egészségügyi ellátás önmagában nem közjószág, azonban az állami beavatkozás hatására nagyon hasonló tulajdonságokat vesz fel.)
  A másik probléma a közlegelők tragédiája. Kiindulóhelyzetünkben adott egy közös tulajdonban lévő legelő, amit mondjuk tíz gazda használ tehenek legeltetésére. Minden gazdának egy tehene van, és a tehéntartás elsődleges célja a tejhozam. Egyszer csak az egyik gazda rájön, hogy, ha még egy tehenet hajt ki a legelőre, akkor az összes tejhozama nő. Azonban a legelő eltartóképessége véges, ezért ezzel párhuzamosan az egy tehénre jutó tejhozam csökken. Ugyanezt az egyéni hasznonmaximalizáló logikát követve a második, harmadik, stb. gazda is beszerez egy újabb tehenet. Ekkor egy új helyzet állt elő, ahol minden gazdának két tehene van. Ekkor ismét megéri először az egyik, majd az összes többi gazdának plusz egy tehenet legeltetni. Ez elvileg odáig tart, mikor már egy újabb tehén kihajtása annyira lecsökkenti a rendelkezésre álló fűmennyiséget, hogy az az állatok pusztulását okozza. Eddigre azonban már a legelő gyakorlatilag teljesen lepusztult, az állatok pedig kórosan soványak, és alig adnak tejet. Azaz a kiinduló állapothoz képest rosszabb helyzetbe került mindenki.