• Bejelentkezés
 • Szócikk
 • Vitalap
 • Lapforrás
 • Laptörténet
 • A Fogalomtár wikiből

  OECD

  Az OECD - Organisation for Economic Cooperation and Development, Gazdasági Együttműködés és Fejlesztés Szervezet - 1961-ben kezdte meg működését az OECD Konvenció alapján, az OEEC-nek (az Európai Gazdasági Együttműködés Szervezetének) a jogutódjaként, amely eredetileg 1948-ban a Marshall-segély lebonyolítására és a háború utáni gazdasági konszolidáció elősegítésére jött létre.

  Jelenleg - 2010 szeptembere óta - harminchárom, a demokrácia és a piacgazdaság mellett elkötelezett országot tömörít. Magyarország 1996-ban lett az OECD teljes jogú tagja.

  Alapító tagok: Ausztria, Belgium, Dánia, Egyesült Királyság, Franciaország, Görögország, Hollandia, Írország, Izland, Luxemburg, Norvégia, NSZK, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Svájc, Svédország, Törökország, USA és Kanada, majd később csatlakozott: Ausztrália, Csehország, Dél-Korea, Finnország, Japán, Lengyelország, Magyarország, Mexikó, Szlovákia, Új-Zéland.

  Az OECD székhelye Párizs.

  A szervezet fő céljai között szerepel, hogy a tagállamokban elősegítse a gazdasági növekedést, a magas foglalkoztatási szint elérését, az életszínvonal emelkedését és a pénzügyi stabilitást.

  Meghatározó tevékenysége az összehasonlításra alkalmas statisztikai adatok gyűjtése, elemzések és előrejelzések közzététele.

  Az OECD tagországok egészségügyéről, egészségügyi rendszereiről szól az OECD Health Data [1] adatbázis.

  Elemzi az egészségügyi rendszerek pénzügyi fenntarthatóságát, a tagországok egészségügyi rendszereinek hatékonyságát és minőségét, vizsgálja az egészségügyre ható környezeti feltételeket.

  Kiadványok listája

  Honlap