• Bejelentkezés
 • Szócikk
 • Vitalap
 • Lapforrás
 • Laptörténet
 • A Fogalomtár wikiből

  SNOMED

  A Systemtized Nomenclature of MEDicine a legrészletesebb orvosi kódrendszer, ami ellentétben az elterjedt klasszifikációkkal (BNO és változatai) nem epidemiológiai statisztikai célokat szolgál (nem egy populáció egészségi állapotának jellemzésére készült) hanem egyes személyek egészségi állapotának lehető legrészletesebb kódolt (formális) leírását igyekszik lehetővé tenni.

  Története

  A SNOMED kódrendszer őse az 1960-as években létrehozott SNOP (Systematized Nomenclature of Pathology)amelynek célja a patológiai fogalmak ábrázolása egy több dimenziós rendszerben (anatómia, morfológiai elváltozások stb.) A rendszert a College of American Pathologiest (CAP) hozta létre, és az 1970-es, 80-as, 90-es években fejlesztette tovább több lépésben, előbb általános orvosi, majd még tágabban egyes állatorvosi kifejezésekkel és újabb dimenziókkal bővítve a rendszert. A 90-es évek elején kiadott 3. verziót, amit már SNOMED International-nak is neveztek, már azzal a céllal hozták létre, hogy nemzetközi szabvány terminológiává válljon. Valódi elterjedését azonban több körülmény akadályozta: részben koncepcionális problémák, részben a rendszer használatának költségei (licensz díj).

  A SNOMED 2. és 3. verziójának egyedülálló sajátossága volt, hogy nemcsak fogalmak, hanem összetett szerkezetek (pl. "gyomor részleges eltávolítása gyomorfekély gyanúja miatt") kódolását is lehetővé tette, bár az ehhez szükséges szintaktikai, grammatikai szabályok nem voltak kellően kidolgozva.

  A SNOMED következő változata a SNOMED-RT (Relational Terminilogy) nevet viselte, jelezve, hogy a rendszer továbbfejlesztésével az egyes fogalmak közötti relációk (kapcsolatok) teljesebb kifejezhetőségére törekedtek.

  Mivel Angliában a NHS (national Health Service) egy sok szempontból hasonló rendszert felesztettek Read Clinical Terminology néven, a jobb erőforrás kihasználás érdekében a két rendszert a 2000-es évek elején összeolvasztották, SNOMED CT néven. A fejlesztés költségeinek forrásai azonban még így sem volt bizotsítható, a magas licenszdíjak akadályozták a rendszer nemzetközi elterjedését. Ezért a CAP elhatározta, hogy a további fejlesztést egy nemzetközi szervezetnek adja át, amelynek államok kormányzati (vagy kormányzati felhatalmazással rendelkező) intézményei lehetnek a tagjai, és a befizetett tagdíj fejében az adott állam saját nyelvén szabadon használhatja a rendszert. Az így létrejött szervezet az IHTSDO[1] (International Health Terminology Organization) tagjai jelenleg: Ausztrália, Kanada, Cyprus, Dánia, Litvánia, Új-Zéland, Szingapúr,Spanyolország, Svédország, Hollandia, Egyesült Királyság, USA. (2009 szeptemberi állapot)  ...