• Bejelentkezés
 • Szócikk
 • Vitalap
 • Lapforrás
 • Laptörténet
 • A Fogalomtár wikiből

  Születéskor várható átlagos élettartam

  Azon évek száma, amelyet az adott évben születettek – feltéve, hogy minden, a halálozási viszonyokat befolyásoló körülmény változatlan marad – átlagosan megélhetnek az adott év korspecifikus halálozási viszonyai mellett.
  Másként fogalmazva, a születéskor várható élettartam az az átlagos évmennyiség, amit az újszülöttek remélhetnek, feltételezve, hogy a körülmények semmit nem változnak és rájuk mindig a kiszámítás évének korspecifikus halálozási mutatói érvényesek.

  A születéskor várható átlagos élettartam természetesen valójában egyáltalán nem azonos az adott évben születettek életkilátásaival, ez az adott populáció élet-esélyeit, halálozási viszonyait írja le. Tehát – a neve ellenére – nem az újszülöttek, hanem az adott populáció életkilátásairól hordoz információt. A két érték akkor lenne egyenlő, ha minden változatlan maradna: az orvostudomány állása, az életmód, a környezeti hatások, a gazdasági-szociális körülmények, stb. Ezért az adott évben születettek tényleges életkilátásai általában sokkal jobbak, mint a fenti metodikával számított érték.

  A születéskor, valamint bármely más életkorban várható átlagos élettartamot az ún. halandósági tábla adatai alapján számolják. Ebben a táblában minden életkorra vonatkozóan kiszámítják az azt a kort várhatóan megélő személyek számát. A számításhoz az adott életkorra vonatkozó halálozási valószínűséget használják fel, mely a kiszámítás évének tényleges korspecifikus halálozási arányszámán alapul. A várható élettartamot ezután határozzák meg az adott kort várhatóan megélő személyek által remélhető évek segítségével.

  A születéskor várható átlagos élettartam az adott populáció halálozási viszonyai tekintetében a legelterjedtebb mutató. A XX. században a halálozás csökkenésével párhuzamosan rohamosan nőtt az értéke. Kezdetben ez a növekedés - a fejlett országokban - a csecsemők és gyermekek halálozásának jelentős csökkenéséből eredt (fertőző betegségek miatti halálozás visszaszorulása). Később a halálozások csökkenése lelassult, és vele együtt a várható élettartam növekedési üteme is csökkent. Az utóbbi évtizedekben - a fejlett országokban - egy másik komponens került előtérbe: az emberek tovább élnek s az élettartam az időskorúak halálozásának csökkenése révén hosszabbodik.