• Bejelentkezés
 • Szócikk
 • Vitalap
 • Lapforrás
 • Laptörténet
 • A Fogalomtár wikiből

  „Újraelosztás” változatai közötti eltérés

  (Új szócikk)
   
  a
  1. sor: 1. sor:
  Az újraelosztás a gazdaságban keletkező jövedelmek, vagy már létező javak gazdasági szereplők közötti átcsoportosítása. Az újraelosztás lehet jövedelmi szempontból progresszív (gazdagoktól a szegények felé) vagy degresszív (szegényektől a gazdagok felé).  
  +
  Az '''újraelosztás''' a gazdaságban keletkező jövedelmek, vagy már létező javak gazdasági szereplők közötti átcsoportosítása. Az újraelosztás lehet jövedelmi szempontból progresszív (gazdagoktól a szegények felé) vagy degresszív (szegényektől a gazdagok felé).  
  Az újraelosztás általában a közjavak megtermelése, illetve bizonyos piaci kudarcok kiküszöbölése és a társadalmi igazságosságra való törekvés érdekében történik.
  +
  Az újraelosztás általában a [[közjavak]] megtermelése, illetve bizonyos [[piaci kudarcok]] kiküszöbölése és a társadalmi igazságosságra való törekvés érdekében történik.
  Újraelosztást messze legnagyobb volumenben az állam végez, amelyhez a forrást adók, járulékok, illetékek illetve egyéb állami bevételek beszedésével teremti elő.
  +
  Újraelosztást messze legnagyobb volumenben az állam végez, amelyhez a forrást [[adó]]k, [[járulék]]ok, illetékek illetve egyéb állami bevételek beszedésével teremti elő.
   
  A különböző közgazdasági irányzatok eltérő mértékben határozzák meg az újraelosztás szükséges mértékét.
   
  A különböző közgazdasági irányzatok eltérő mértékben határozzák meg az újraelosztás szükséges mértékét.
   +
   +
  [[Category:Általános_fogalom]]

  A lap 2010. június 24., 06:31-kori változata

  Az újraelosztás a gazdaságban keletkező jövedelmek, vagy már létező javak gazdasági szereplők közötti átcsoportosítása. Az újraelosztás lehet jövedelmi szempontból progresszív (gazdagoktól a szegények felé) vagy degresszív (szegényektől a gazdagok felé). Az újraelosztás általában a közjavak megtermelése, illetve bizonyos piaci kudarcok kiküszöbölése és a társadalmi igazságosságra való törekvés érdekében történik. Újraelosztást messze legnagyobb volumenben az állam végez, amelyhez a forrást adók, járulékok, illetékek illetve egyéb állami bevételek beszedésével teremti elő. A különböző közgazdasági irányzatok eltérő mértékben határozzák meg az újraelosztás szükséges mértékét.