• Bejelentkezés
 • Szócikk
 • Vitalap
 • Lapforrás
 • Laptörténet
 • A Fogalomtár wikiből

  „Alsó határnap” változatai közötti eltérés

  a
   
  (2 intermediate revisions by 2 users not shown)
  1. sor: 1. sor:
  [http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99300009.NM Az egészségügyi szakellátás társadalombiztosítási finanszírozásának egyes kérdéseiről szóló 9/1993. (IV. 2.) NM rendelet] alapján átlagos ellátási esetnek minősül az ellátás, ha annak időtartama az adott [[HBCs]]-re megállapított alsó és felső határnap között van.
  +
  ''[http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99300009.NM Az egészségügyi szakellátás társadalombiztosítási finanszírozásának egyes kérdéseiről szóló 9/1993. (IV. 2.) NM rendelet]'' alapján átlagos ellátási esetnek minősül egy ellátás, ha annak időtartama az adott [[HBCs]]-re megállapított alsó és felső határnap között van.
    
  [[Category:Finanszírozástechnikai fogalmak]]
  +
  Ha az ellátás időtartama nem éri el az adott homogén betegségcsoport '''alsó határnap'''ját (minimális kórházi ápolási idejét), rövid ápolási esetről beszélünk. Ekkor a szolgáltató nem kapja meg a teljes HBCs díjat  ([[HBCs súlyszám|súlyszámot]]), csak az adott csoport díja és az alsó határnap hányadosaként egy napra meghatározott díj és a tényleges ápolási idő szorzatának megfelelő összeget.
  [[Category:Egészség-gazdaságtani fogalmak]]
  +
   
   +
  [[Category:Magyar sajátosság]]

  A lap jelenlegi, 2014. február 11., 10:06-kori változata

  Az egészségügyi szakellátás társadalombiztosítási finanszírozásának egyes kérdéseiről szóló 9/1993. (IV. 2.) NM rendelet alapján átlagos ellátási esetnek minősül egy ellátás, ha annak időtartama az adott HBCs-re megállapított alsó és felső határnap között van.

  Ha az ellátás időtartama nem éri el az adott homogén betegségcsoport alsó határnapját (minimális kórházi ápolási idejét), rövid ápolási esetről beszélünk. Ekkor a szolgáltató nem kapja meg a teljes HBCs díjat (súlyszámot), csak az adott csoport díja és az alsó határnap hányadosaként egy napra meghatározott díj és a tényleges ápolási idő szorzatának megfelelő összeget.