• Bejelentkezés
 • Szócikk
 • Vitalap
 • Lapforrás
 • Laptörténet
 • A Fogalomtár wikiből

  „Csecsemőhalálozás” változatai közötti eltérés

  a
   
  1. sor: 1. sor:
  A KSH definíciója szerint: "az [[élveszületés]]t követően az egyéves kor betöltése előtt bekövetkezett [[halálozás]]".
  +
  A KSH definíciója szerint: "az [[élveszületés]]t követően az egyéves kor betöltése előtt bekövetkezett [[halálozás]]. (A halvaszülött és a születésének évfordulóján meghalt gyermek nem csecsemőhalott.)"
    
   
  Felhasználásával számolt arányszám a ''csecsemőhalálozási arányszám'', mely az ezer élveszülöttre jutó egy éven aluli meghaltak számát mutatja meg.
   
  Felhasználásával számolt arányszám a ''csecsemőhalálozási arányszám'', mely az ezer élveszülöttre jutó egy éven aluli meghaltak számát mutatja meg.

  A lap jelenlegi, 2013. november 13., 09:55-kori változata

  A KSH definíciója szerint: "az élveszületést követően az egyéves kor betöltése előtt bekövetkezett halálozás. (A halvaszülött és a születésének évfordulóján meghalt gyermek nem csecsemőhalott.)"

  Felhasználásával számolt arányszám a csecsemőhalálozási arányszám, mely az ezer élveszülöttre jutó egy éven aluli meghaltak számát mutatja meg.

  A csecsemőhalálozás nem csupán egy adat, hanem az egyes országok fejlettségének egyik jellemző mérőszáma is. Emellett komoly jelentősége van két másik, fontos mutató (születéskor várható átlagos élettartam, potenciálisan elvesztett életévek) alakulásában is.

  Magyarországon a csecsemőhalálozás hosszú évek óta folyamatosan javuló, csökkenő tendenciát mutat, azonban a referenciaként/célként tekintett régi Európai Uniós tagországok átlagától még mindig jelentősen elmarad.