• Bejelentkezés
 • Szócikk
 • Vitalap
 • Lapforrás
 • Laptörténet
 • A Fogalomtár wikiből

  „Csoportpraxis” változatai közötti eltérés

  a
   
  (3 intermediate revisions by 2 users not shown)
  1. sor: 1. sor:
  Csoportpraxis vagy praxis közösség.
  +
  A csoportpraxis az orvosi együttműködésnek olyan emelt szintű szervezeti formája, amely több szakterületet integrálva nyújt egy mikrotérség populációjának emelt szintű [[alapellátás]]t. A csoportpraxisba integrált szakember (pl. gyermekgyógyász, szülész-nőgyógyász) nem nyújtja szakmájának a járóbeteg-ellátásban nyújtható teljes spektrumát, csupán a rutinellátásokat, a gondozást, a szűréseket végzi. Magyarországon a csoportpraxisnak nincs meg a jogi alapja, így a közfinanszírozásban nem lehet ilyet létrehozni.
    
  A csoportpraxist azonos szakterületeten dolgozó orvosok alakítják ki (gyakran a praxisátadás előkészítése érdekében).
   
  A szakorvosi csoportpraxis a járóbeteg-praxisjoggal rendelkező orvosok együttműködése járóbeteg-szakrendelésre. Jogi szempontból a szakorvosi csoportpraxis a járóbeteg-praxisjog jogosultjai, mint tagok által létrehozott gazdasági társaság.
   
   
  Forrás:
   
   
  http://www.lam.hu/folyoiratok/lam/0007/13.htm
   
   
  [[Category:Általános_fogalom]]
   
  [[Category:Általános_fogalom]]

  A lap jelenlegi, 2009. június 8., 12:14-kori változata

  A csoportpraxis az orvosi együttműködésnek olyan emelt szintű szervezeti formája, amely több szakterületet integrálva nyújt egy mikrotérség populációjának emelt szintű alapellátást. A csoportpraxisba integrált szakember (pl. gyermekgyógyász, szülész-nőgyógyász) nem nyújtja szakmájának a járóbeteg-ellátásban nyújtható teljes spektrumát, csupán a rutinellátásokat, a gondozást, a szűréseket végzi. Magyarországon a csoportpraxisnak nincs meg a jogi alapja, így a közfinanszírozásban nem lehet ilyet létrehozni.