• Bejelentkezés
 • Szócikk
 • Vitalap
 • Lapforrás
 • Laptörténet
 • A Fogalomtár wikiből

  „Hospice ellátás” változatai közötti eltérés

  a
   
  (2 intermediate revisions by 2 users not shown)
  1. sor: 1. sor:
  [http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0300060.ESC Az egészségügyi szolgáltatások nyújtásához szükséges szakmai minimumfeltételekről szóló 60/2003. (X. 20.) ESzCsM rendelet] alapján a '''hospice''' (palliatív) '''ellátás''' olyan egészségügyi ellátási forma, melyben a gyógyíthatatlan - elsősorban terminális állapotban lévő daganatos megbetegedésben szenvedő, végső stádiumba került - betegek fájdalmainak és egyéb kínzó tüneteinek megszüntetése vagy csökkentése, a betegek életminőségének javítása, a családtagok, gyászolók támogatása történik multidiszciplináris ellátó csoport segítségével. <br>
  +
  [http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0300060.ESC Az egészségügyi szolgáltatások nyújtásához szükséges szakmai minimumfeltételekről szóló 60/2003. (X. 20.) ESzCsM rendelet] alapján a '''hospice''' (palliatív) '''ellátás''' olyan egészségügyi ellátási forma, melyben a gyógyíthatatlan terminális állapot végső stádiumába került betegek fájdalmainak és egyéb kínzó tüneteinek megszüntetése vagy csökkentése, a betegek életminőségének javítása, a családtagok, gyászolók támogatása történik multidiszciplináris ellátó csoport segítségével.
  A hospice ellátás formái:
  +
   
  * Palliatív mobil csoport (mobil team)
  +
  '''Intézeti hospice-palliatív ellátás''' <br>
  : Kórházon vagy tartós bentlakást biztosító intézeten belül, illetve az otthoni hospice ellátás során végzett olyan szakellátás, melynek célja a különböző osztályokon kezelt terminális állapotú betegek ellátásának segítése, a palliatív ellátási szempontok érvényesítése.
  +
  Az ellátás formái: <br>
  * Otthoni hospice gondozás
  +
  I. Palliatív mobil csoport (mobil team)
  :A betegek otthonában végzett olyan szakellátás, melynek célja a beteg és környezetének segítése, a beállított terápia követése, szükség esetén annak módosítása, valamint a beteg szakszerű ápolása és életvezetése.
  +
  : Fekvőbeteg intézményen belül/kívül végzett olyan [[szakellátás]], melynek célja a különböző osztályokon kezelt terminális állapotú betegek ellátásának segítése, a palliatív ellátási szempontok érvényesítése.
  * Hospice-palliatív terápiás osztály
  +
  II. Hospice-palliatív terápiás osztály
  :A fekvőbeteg-ellátást nyújtó szolgáltatónál szervezett önálló palliatív osztály vagy részleg.
  +
  :A fekvőbeteg-ellátást nyújtó szolgáltatónál szervezett önálló palliatív osztály 10-20 ágyszám esetén. <br>
   +
  :Járóbeteg szakellátás keretében, olyan szakellátás, melynek célja a gyógyíthatatlan betegek tüneteinek enyhítése, megelőzése, a beteg életminőségének megőrzése, a beteg és családja pszichés támogatása, kezelési célok meghatározása, tájékoztatás a további ellátási formákról. <br>
   +
  '''Otthoni hospice-palliatív gondozás''' <br>
   +
  Otthoni hospice gondozás
   +
  :A betegek otthonában végzett olyan szakellátás, melynek célja a beteg és környezetének segítése, e betegek fájdalmainak és egyéb kínzó tüneteinek megszüntetése vagy csökkentése, a betegek életminőségének javítása, valamint a beteg szakszerű ápolása és pszichés, szociális támogatása.
   +
   
   
  [[Category:Általános_fogalom]]
   
  [[Category:Általános_fogalom]]

  A lap jelenlegi, 2013. december 12., 12:26-kori változata

  Az egészségügyi szolgáltatások nyújtásához szükséges szakmai minimumfeltételekről szóló 60/2003. (X. 20.) ESzCsM rendelet alapján a hospice (palliatív) ellátás olyan egészségügyi ellátási forma, melyben a gyógyíthatatlan terminális állapot végső stádiumába került betegek fájdalmainak és egyéb kínzó tüneteinek megszüntetése vagy csökkentése, a betegek életminőségének javítása, a családtagok, gyászolók támogatása történik multidiszciplináris ellátó csoport segítségével.

  Intézeti hospice-palliatív ellátás
  Az ellátás formái:
  I. Palliatív mobil csoport (mobil team)

  Fekvőbeteg intézményen belül/kívül végzett olyan szakellátás, melynek célja a különböző osztályokon kezelt terminális állapotú betegek ellátásának segítése, a palliatív ellátási szempontok érvényesítése.

  II. Hospice-palliatív terápiás osztály

  A fekvőbeteg-ellátást nyújtó szolgáltatónál szervezett önálló palliatív osztály 10-20 ágyszám esetén.
  Járóbeteg szakellátás keretében, olyan szakellátás, melynek célja a gyógyíthatatlan betegek tüneteinek enyhítése, megelőzése, a beteg életminőségének megőrzése, a beteg és családja pszichés támogatása, kezelési célok meghatározása, tájékoztatás a további ellátási formákról.

  Otthoni hospice-palliatív gondozás
  Otthoni hospice gondozás

  A betegek otthonában végzett olyan szakellátás, melynek célja a beteg és környezetének segítése, e betegek fájdalmainak és egyéb kínzó tüneteinek megszüntetése vagy csökkentése, a betegek életminőségének javítása, valamint a beteg szakszerű ápolása és pszichés, szociális támogatása.