• Bejelentkezés
 • Szócikk
 • Vitalap
 • Lapforrás
 • Laptörténet
 • A Fogalomtár wikiből

  „Igazságosság” változatai közötti eltérés

  a
   
  (4 intermediate revisions by 2 users not shown)
  1. sor: 1. sor:
  Az igazságosságot, a [[szolidaritás]]t sokan a juttatások oldaláról nézik: azaz ezeknek az elveknek a lényegét a hozzáférés igazságosságában, egyenlőségében keresik. Ez jogos, de az igazságosságnak nemcsak a juttatásokban, de a hozzájárulásban, tehát a befizetésekben is meg kell jelennie. A szolidaritási elv azt követeli meg, hogy mindenki képességei szerint járuljon hozzá a [[társadalombiztosítás]]hoz. A kockázatközösségek növekedése, a társadalmi igazságossági igény fokozódása több országban teljes körűvé tette a biztosítottsági kötelezettséget. Ezt élesen meg kell különböztetni az állampolgári (alanyi) jogon járó ellátástól: a társadalombiztosítás a számonkért jogok és számonkérhető kötelezettségek elvén alapul, tehát a teljeskörű biztosítási kötelezettség nemcsak jogot, hanem kötelezettséget is jelent. Az elszámoltatható járulékfizetés elve tehát azt jelenti, hogy a társadalombiztosításban mindenki mögött – személy szerint is – valamilyen konkrét jogviszonynak kell állni, amely végső soron járulékfizetésen alapul. Ez a megalapozás történhet közvetlen járulékfizetéssel (munkavállalók és megállapodást kötők) és más által, jogviszonyszerzés céljából teljesített befizetéssel (költségvetés, különböző alapok, házastárs stb.).
  +
  Egészségügyi vonatkozásban leginkább a társadalmi igazságosságra vonatkoztatva használják, értelmezik. Ebben az értelemben az '''igazságosság''' a [[Méltányosság (esélyegyenlőség, equity)|méltányossággal]] rokon fogalom.  
   +
  <br>A közgazdaságtanban igazságos egy elosztás, ha [[Méltányosság (esélyegyenlőség, equity)|méltányos]] és Pareto-hatékony.
   +
   
   +
  A Magyar egészségügyben az utóbbi időben kiemelt téma volt a közterhekhez való hozzájárulásokban megnyilvánuló igazságosság, a szolidaritás.
   +
  <br>A ''szolidaritási elv'' azt követeli meg, hogy mindenki képességei szerint járuljon hozzá a [[társadalombiztosítás]]hoz. A kockázatközösségek növekedése, a társadalmi igazságossági igény fokozódása több országban teljes körűvé tette a biztosítottsági kötelezettséget. Ezt élesen meg kell különböztetni az állampolgári (alanyi) jogon járó ellátástól: a társadalombiztosítás a számonkért jogok és számonkérhető kötelezettségek elvén alapul, tehát a teljeskörű biztosítási kötelezettség nemcsak jogot, hanem kötelezettséget is jelent. Az elszámoltatható járulékfizetés elve tehát azt jelenti, hogy a társadalombiztosításban mindenki mögött – személy szerint is – valamilyen konkrét jogviszonynak kell állni, amely végső soron járulékfizetésen alapul. Ez a megalapozás történhet közvetlen járulékfizetéssel (munkavállalók és megállapodást kötők) és más által, jogviszonyszerzés céljából teljesített befizetéssel (költségvetés, különböző alapok, házastárs stb.).
    
   
  [[Category:Általános fogalom]]
   
  [[Category:Általános fogalom]]

  A lap jelenlegi, 2014. január 8., 14:07-kori változata

  Egészségügyi vonatkozásban leginkább a társadalmi igazságosságra vonatkoztatva használják, értelmezik. Ebben az értelemben az igazságosság a méltányossággal rokon fogalom.
  A közgazdaságtanban igazságos egy elosztás, ha méltányos és Pareto-hatékony.

  A Magyar egészségügyben az utóbbi időben kiemelt téma volt a közterhekhez való hozzájárulásokban megnyilvánuló igazságosság, a szolidaritás.
  A szolidaritási elv azt követeli meg, hogy mindenki képességei szerint járuljon hozzá a társadalombiztosításhoz. A kockázatközösségek növekedése, a társadalmi igazságossági igény fokozódása több országban teljes körűvé tette a biztosítottsági kötelezettséget. Ezt élesen meg kell különböztetni az állampolgári (alanyi) jogon járó ellátástól: a társadalombiztosítás a számonkért jogok és számonkérhető kötelezettségek elvén alapul, tehát a teljeskörű biztosítási kötelezettség nemcsak jogot, hanem kötelezettséget is jelent. Az elszámoltatható járulékfizetés elve tehát azt jelenti, hogy a társadalombiztosításban mindenki mögött – személy szerint is – valamilyen konkrét jogviszonynak kell állni, amely végső soron járulékfizetésen alapul. Ez a megalapozás történhet közvetlen járulékfizetéssel (munkavállalók és megállapodást kötők) és más által, jogviszonyszerzés céljából teljesített befizetéssel (költségvetés, különböző alapok, házastárs stb.).