• Bejelentkezés
 • Szócikk
 • Vitalap
 • Lapforrás
 • Laptörténet
 • A Fogalomtár wikiből

  „Költséghatékonysági elemzés” változatai közötti eltérés

  a
  a
   
  2. sor: 2. sor:
    
   
  A következő altípusai vannak:
   
  A következő altípusai vannak:
  *Költség-minimalizációs elemzés: az [[egészség-nyereség]] vizsgálatától el lehet tekinteni, amennyiben a vizsgált egészségügyi technológiák bizonyítékokon alapuló [[Hatásosság (Efficacy)|hatásossága]]/egészség-nyeresége azonosnak tekinthető. Ebben az esetben az alacsonyabb költségű a költséghatékony alternatíva.
  +
  *'''Költség-minimalizációs elemzés''': az [[egészség-nyereség]] vizsgálatától el lehet tekinteni, amennyiben a vizsgált egészségügyi technológiák bizonyítékokon alapuló [[Hatásosság (Efficacy)|hatásossága]]/egészség-nyeresége azonosnak tekinthető. Ebben az esetben az alacsonyabb költségű a költséghatékony alternatíva.
  *Költség-hatékonysági elemzés: az egészség-nyereséget valamilyen természetes biológiai egységben (pl. vérnyomás), a költségeket forintban méri. Az egészség-nyereség egységére jutó alacsonyabb költségű technológia a költséghatékony alternatíva.
  +
  *'''Költség-hatékonysági elemzés''': az egészség-nyereséget valamilyen természetes biológiai egységben (pl. vérnyomás), a költségeket forintban méri. Az egészség-nyereség egységére jutó alacsonyabb költségű technológia a költséghatékony alternatíva.
  *Költség-hasznossági elemzés: az egészség-nyereséget univerzális mérőszámmal, [[QALY]]-ban méri. Az egy QALY-t olcsóbban előállító technológia a költséghatékony alternatíva.
  +
  *'''Költség-hasznossági elemzés''': az egészség-nyereséget univerzális mérőszámmal, [[QALY]]-ban méri. Az egy QALY-t olcsóbban előállító technológia a költséghatékony alternatíva.
  *Költség-haszon elemzés: Mind az egészség-nyereséget, mind a költségeket monetáris egységben méri (Ft), elsősorban makroszintű forrásallokációnál játszhat szerepet, használata kevésbé elterjedt.
  +
  *'''Költség-haszon elemzés''': Mind az egészség-nyereséget, mind a költségeket monetáris egységben méri (Ft), elsősorban makroszintű forrásallokációnál játszhat szerepet, használata kevésbé elterjedt.
    
    
   
  [[Category:Általános fogalom]]
   
  [[Category:Általános fogalom]]

  A lap jelenlegi, 2014. január 8., 14:55-kori változata

  Költséghatékonysági elemzés legalább két egészségügyi technológia összehasonlítása mind a költségek (input - forintosítva), mind a következmények (hatásosság, outcome) figyelembe vételével.

  A következő altípusai vannak:

  • Költség-minimalizációs elemzés: az egészség-nyereség vizsgálatától el lehet tekinteni, amennyiben a vizsgált egészségügyi technológiák bizonyítékokon alapuló hatásossága/egészség-nyeresége azonosnak tekinthető. Ebben az esetben az alacsonyabb költségű a költséghatékony alternatíva.
  • Költség-hatékonysági elemzés: az egészség-nyereséget valamilyen természetes biológiai egységben (pl. vérnyomás), a költségeket forintban méri. Az egészség-nyereség egységére jutó alacsonyabb költségű technológia a költséghatékony alternatíva.
  • Költség-hasznossági elemzés: az egészség-nyereséget univerzális mérőszámmal, QALY-ban méri. Az egy QALY-t olcsóbban előállító technológia a költséghatékony alternatíva.
  • Költség-haszon elemzés: Mind az egészség-nyereséget, mind a költségeket monetáris egységben méri (Ft), elsősorban makroszintű forrásallokációnál játszhat szerepet, használata kevésbé elterjedt.