• Bejelentkezés
 • Szócikk
 • Vitalap
 • Lapforrás
 • Laptörténet
 • A Fogalomtár wikiből

  „Költségtudatosság” változatai közötti eltérés

  a
   
  2. sor: 2. sor:
   
  A nagyrészt állami tulajdonú ellátórendszeren belül a szolgáltatói költségtudatosság hiánya, mint a puha költségvetési korlát egyik következménye is értelmezhető.
   
  A nagyrészt állami tulajdonú ellátórendszeren belül a szolgáltatói költségtudatosság hiánya, mint a puha költségvetési korlát egyik következménye is értelmezhető.
    
  A fogyasztói költségtudatosság hiányának ''oka'', hogy a fogyasztó a szolidaritáson alapuló egészségbiztosítási rendszerekben nem az ellátásának valós határköltségét érzékeli, és amit érzékel, azt sem mind közvetlenül. Ennek ''következménye'' a szükségleten felüli vagy a szükségesnél drágább technológia igénybevétele, valamint a egészségtudatosság csökkenése, amelyek mind a [[morális kockázat]] megjelenési formái. A következményekkel szemben az egészségpolitika a fogyasztókat terhelő [[out-of-pocket payment|out-of-pocket kifizetések]] növelésével, bonus-malus rendszerek alkalmazásával, elvi számlák készítésével, az orvosi döntéshozatal befolyásolásával próbál védekezni. A költségtudatosság közvetlen kifizetésekkel megvalósuló növelése azonban [[igazságosság]]i és [[Méltányosság (esélyegyenlőség, equity)|méltányossági]] kérdéseket vet fel.
  +
  A fogyasztói költségtudatosság hiányának ''oka'', hogy a fogyasztó a szolidaritáson alapuló egészségbiztosítási rendszerekben nem az ellátásának valós határköltségét érzékeli, és amit érzékel, azt sem mind közvetlenül. Ennek ''következménye'' a szükségleten felüli vagy a szükségesnél drágább technológia igénybevétele, valamint a egészségtudatosság csökkenése, amelyek mind a [[morális kockázat]] megjelenési formái. A következményekkel szemben az [[egészségpolitika]] a fogyasztókat terhelő [[out-of-pocket payment|out-of-pocket kifizetések]] növelésével, bonus-malus rendszerek alkalmazásával, elvi számlák készítésével, az orvosi döntéshozatal befolyásolásával próbál védekezni. A költségtudatosság közvetlen kifizetésekkel megvalósuló növelése azonban [[igazságosság]]i és [[Méltányosság (esélyegyenlőség, equity)|méltányossági]] kérdéseket vet fel.
    
   
  [[Category:Általános fogalom]]
   
  [[Category:Általános fogalom]]

  A lap jelenlegi, 2014. január 8., 15:06-kori változata

  Az egészségügyben leggyakrabban a fogyasztó, a beteg költség-érzékenységére vonatkozik, azaz annak felismerésére, hogy az ellátás nem feltétlenül annyiba kerül, mint amennyit ebből a fogyasztó közvetlenül, az ellátás helyén és idején érzékel. A nagyrészt állami tulajdonú ellátórendszeren belül a szolgáltatói költségtudatosság hiánya, mint a puha költségvetési korlát egyik következménye is értelmezhető.

  A fogyasztói költségtudatosság hiányának oka, hogy a fogyasztó a szolidaritáson alapuló egészségbiztosítási rendszerekben nem az ellátásának valós határköltségét érzékeli, és amit érzékel, azt sem mind közvetlenül. Ennek következménye a szükségleten felüli vagy a szükségesnél drágább technológia igénybevétele, valamint a egészségtudatosság csökkenése, amelyek mind a morális kockázat megjelenési formái. A következményekkel szemben az egészségpolitika a fogyasztókat terhelő out-of-pocket kifizetések növelésével, bonus-malus rendszerek alkalmazásával, elvi számlák készítésével, az orvosi döntéshozatal befolyásolásával próbál védekezni. A költségtudatosság közvetlen kifizetésekkel megvalósuló növelése azonban igazságossági és méltányossági kérdéseket vet fel.