• Bejelentkezés
 • Szócikk
 • Vitalap
 • Lapforrás
 • Laptörténet
 • A Fogalomtár wikiből

  „Kockázatporlasztás” változatai közötti eltérés

  a
  1. sor: 1. sor:
  A '''kockázatporlasztás''' az egyéni kockázatok szétterítése, kiegyenlítése, ami kétirányú lehet:  
  +
  A '''kockázatporlasztás''', [[kockázatkiegyenlítés]] az egyéni kockázatok szétterítése, kiegyenlítése, ami kétirányú lehet:  
    
  - Horizontális, azaz a kockázatok kiegyenlítése a véletlenszerűen bekövetkező kockázatok kiátlagolása útján megy végbe (mindenki (a rá, vagy a csoportra jellemző) átlagos kockázatot fizeti meg, de a kárkezelésben a saját kárának (szükségletének) megfelelő juttatásban részesül.
  +
  - [[Horizontális kockázatkiegyenlítés]], azaz a kockázatok kiegyenlítése a véletlenszerűen bekövetkező kockázatok kiátlagolása útján megy végbe (mindenki (a rá, vagy a csoportra jellemző) átlagos kockázatot fizeti meg, de a kárkezelésben a saját kárának (szükségletének) megfelelő juttatásban részesül.
    
  - Vertikális, azaz időbeli kockázatporlasztás: egyrészt az egyes „károk” sporadikusan jelentkező magas költségeit időben „kisimítja” (azaz a fizetést átalánydíjas konstrukcióvá alakítja), másrészt a különböző életszakaszok eltérő kockázatait egyenlíti ki azzal, hogy a befizetés mértéke és a kockázat nagysága az egyes életszakaszokban elválhat egymástól. Ezáltal a gazdaságilag aktív korunkban nemcsak az önmagunk ellátásnak fedezetét biztosító járulék-mértéket fizetjük, hanem ekkor fizetjük ki „utólag” gyermek és ifjúkorunk ellátásának költségét, másrészt ekkor fizetjük ki „előre” az időskori ellátásunk költségét. A kötelező egészségbiztosítások területén ez a vertikális kockázat-porlasztás minden esetben elvi jellegű: nem egyéni befizetéseken, egyéni számlákon, előtakarékosságon, felhalmozáson alapul a rendszer, hanem a „felosztó – kirovó” elven, azaz az aktív befizetők járulékfizetései adják a teljes populáció ellátásának aktuális fedezetét. A társadalmi egészségbiztosítási rendszerekre tehát nem jellemző a felhalmozás és az előtakarékosság.
  +
  - [[Vertikális kockázatkiegyenlítés]], azaz időbeli kockázatporlasztás: egyrészt az egyes „károk” sporadikusan jelentkező magas költségeit időben „kisimítja” (azaz a fizetést átalánydíjas konstrukcióvá alakítja), másrészt a különböző életszakaszok eltérő kockázatait egyenlíti ki azzal, hogy a befizetés mértéke és a kockázat nagysága az egyes életszakaszokban elválhat egymástól. Ezáltal a gazdaságilag aktív korunkban nemcsak az önmagunk ellátásnak fedezetét biztosító járulék-mértéket fizetjük, hanem ekkor fizetjük ki „utólag” gyermek és ifjúkorunk ellátásának költségét, másrészt ekkor fizetjük ki „előre” az időskori ellátásunk költségét. A kötelező egészségbiztosítások területén ez a vertikális kockázat-porlasztás minden esetben elvi jellegű: nem egyéni befizetéseken, egyéni számlákon, előtakarékosságon, felhalmozáson alapul a rendszer, hanem a „felosztó – kirovó” elven, azaz az aktív befizetők járulékfizetései adják a teljes populáció ellátásának aktuális fedezetét. A társadalmi egészségbiztosítási rendszerekre tehát nem jellemző a felhalmozás és az előtakarékosság.
    
   
  [[Category:Általános fogalom]]
   
  [[Category:Általános fogalom]]

  A lap 2009. január 13., 15:56-kori változata

  A kockázatporlasztás, kockázatkiegyenlítés az egyéni kockázatok szétterítése, kiegyenlítése, ami kétirányú lehet:

  - Horizontális kockázatkiegyenlítés, azaz a kockázatok kiegyenlítése a véletlenszerűen bekövetkező kockázatok kiátlagolása útján megy végbe (mindenki (a rá, vagy a csoportra jellemző) átlagos kockázatot fizeti meg, de a kárkezelésben a saját kárának (szükségletének) megfelelő juttatásban részesül.

  - Vertikális kockázatkiegyenlítés, azaz időbeli kockázatporlasztás: egyrészt az egyes „károk” sporadikusan jelentkező magas költségeit időben „kisimítja” (azaz a fizetést átalánydíjas konstrukcióvá alakítja), másrészt a különböző életszakaszok eltérő kockázatait egyenlíti ki azzal, hogy a befizetés mértéke és a kockázat nagysága az egyes életszakaszokban elválhat egymástól. Ezáltal a gazdaságilag aktív korunkban nemcsak az önmagunk ellátásnak fedezetét biztosító járulék-mértéket fizetjük, hanem ekkor fizetjük ki „utólag” gyermek és ifjúkorunk ellátásának költségét, másrészt ekkor fizetjük ki „előre” az időskori ellátásunk költségét. A kötelező egészségbiztosítások területén ez a vertikális kockázat-porlasztás minden esetben elvi jellegű: nem egyéni befizetéseken, egyéni számlákon, előtakarékosságon, felhalmozáson alapul a rendszer, hanem a „felosztó – kirovó” elven, azaz az aktív befizetők járulékfizetései adják a teljes populáció ellátásának aktuális fedezetét. A társadalmi egészségbiztosítási rendszerekre tehát nem jellemző a felhalmozás és az előtakarékosság.