• Bejelentkezés
 • Szócikk
 • Vitalap
 • Lapforrás
 • Laptörténet
 • A Fogalomtár wikiből

  „Német pontrendszer” változatai közötti eltérés

  a
   
  (6 intermediate revisions by 2 users not shown)
  1. sor: 1. sor:
  A járóbeteg-szakellátás jellemző finanszírozási módja Magyarországon, pontatlan szakmai szleng kifejezéssel. Eredete: a járóbeteg-szakellátás finanszírozása Magyarországon taxatív tevékenység-finanszírozás, ami az elemi tevékenységek finanszírozását jelenti. 1993-ban, a rendszer indulásánál az a döntés született, hogy a tevékenységek klasszifikációs (besorolási, beazonosítási) rendszere a WHO [[ICPM]] rendszerének fordításán alapuló [[OENO]] ([[Orvosi Eljárások Nemzetközi Osztályozási Rendszere]]) kódrendszer, de a beavatkozások díjtétele (illetve az azok meghatározásához szükséges pontértéke)az 1990-es évek elején a német egészségbiztosítás ponttáblázata alapulvételével került meghatározásra. Ezért nevezi a szakma – helytelenül – az OENO kódrendszer pontértékeit német pontnak. Azóta a pontértékek a [[díjtétel egyeztető bizottság]] javaslatai alapján folyamatosan módosultak.
  +
  A '''német pontrendszer''' a [[járóbeteg-szakellátás]] jellemző finanszírozási módja Magyarországon, pontatlan szakmai szleng kifejezéssel.
  Az ilyen típusú finanszírozási (illetve teljesítménymérési)technikát, amikor az egyes tevékenységek egy listába vannak rendezve és midnegyikhez egy térítési érték (lehet pont vagy közvetlenül pénzben kifejezett érték) a szakiordalom [[fee for service]] típusú finanszírozásnak (teljesítménymérésnek)nevezi
  +
   
   +
  Eredete: a járóbeteg-szakellátás finanszírozása Magyarországon taxatív tevékenység-finanszírozás, ami az elemi tevékenységek finanszírozását jelenti.<br>
   +
  1993-ban, a rendszer indulásánál az a döntés született, hogy a tevékenységek klasszifikációs (besorolási, beazonosítási) rendszere a WHO [[ICPM]] rendszerének fordításán alapuló [[OENO]] (Orvosi Eljárások Nemzetközi Osztályozási Rendszere) kódrendszer legyen.<br>
   +
  A beavatkozások díjtétele (illetve az azok meghatározásához szükséges pontérték) pedig az 1990-es évek elején a német egészségbiztosítás ponttáblázata alapulvételével került meghatározásra.<br>
   +
  Ezért nevezi a szakma – helytelenül – az OENO kódrendszer pontértékeit "német pontnak". Azóta a pontértékek a [[díjtétel egyeztető bizottság]] javaslatai alapján folyamatosan módosultak.
   +
   
   +
  Az ilyen típusú finanszírozási (illetve teljesítménymérési) technikát, amikor az egyes tevékenységek egy listába vannak rendezve és mindegyikhez egy térítési érték (pont vagy közvetlenül pénzben kifejezett érték) tartozik a szakirodalom [[fee for service]] típusú finanszírozásnak (teljesítménymérésnek) nevezi.
   +
   
   +
  [[Category:Általános_fogalom]]

  A lap jelenlegi, 2014. február 12., 15:09-kori változata

  A német pontrendszer a járóbeteg-szakellátás jellemző finanszírozási módja Magyarországon, pontatlan szakmai szleng kifejezéssel.

  Eredete: a járóbeteg-szakellátás finanszírozása Magyarországon taxatív tevékenység-finanszírozás, ami az elemi tevékenységek finanszírozását jelenti.
  1993-ban, a rendszer indulásánál az a döntés született, hogy a tevékenységek klasszifikációs (besorolási, beazonosítási) rendszere a WHO ICPM rendszerének fordításán alapuló OENO (Orvosi Eljárások Nemzetközi Osztályozási Rendszere) kódrendszer legyen.
  A beavatkozások díjtétele (illetve az azok meghatározásához szükséges pontérték) pedig az 1990-es évek elején a német egészségbiztosítás ponttáblázata alapulvételével került meghatározásra.
  Ezért nevezi a szakma – helytelenül – az OENO kódrendszer pontértékeit "német pontnak". Azóta a pontértékek a díjtétel egyeztető bizottság javaslatai alapján folyamatosan módosultak.

  Az ilyen típusú finanszírozási (illetve teljesítménymérési) technikát, amikor az egyes tevékenységek egy listába vannak rendezve és mindegyikhez egy térítési érték (pont vagy közvetlenül pénzben kifejezett érték) tartozik a szakirodalom fee for service típusú finanszírozásnak (teljesítménymérésnek) nevezi.