• Bejelentkezés
 • Szócikk
 • Vitalap
 • Lapforrás
 • Laptörténet
 • A Fogalomtár wikiből

  „Napidíj” változatai közötti eltérés

  a
  a
   
  1. sor: 1. sor:
  Általában [[fekvőbeteg-ellátás]]ban használatos finanszírozási forma, amelyben a biztosító a [[egészségügyi szolgáltató|szolgáltatónak]] a beteg kórházban töltött napjai szerint fizeti a kezelés költségeit. Angol elnevezése: per-diem charge / fee / payment.
  +
  Általában [[fekvőbeteg-ellátás]]ban használatos finanszírozási forma, amelyben a biztosító a [[egészségügyi szolgáltató|szolgáltatónak]] a [[beteg]] kórházban töltött napjai szerint fizeti a kezelés költségeit. Angol elnevezése: per-diem charge / fee / payment.
    
  A napidíj a beteggel kapcsolatos összes napi kiadás, szolgáltatás fedezésére szolgál, nem változik a szerint, hogy milyen kezelésben részesült. Az országok többsége nem alkalmazza már ezt a finanszírozási formát az aktív ellátásban, sokkal inkább a betegségekre és az ellátásokra alapuló DRG rendszerek irányába mozdultak el.   
  +
  A '''napidíj''' a beteggel kapcsolatos összes napi kiadás, szolgáltatás fedezésére szolgál; nem változik aszerint, hogy milyen kezelésben részesült. Az országok többsége nem alkalmazza már ezt a finanszírozási formát az [[aktív fekvőbeteg-ellátás|aktív ellátás]]ban, sokkal inkább a [[betegség]]ekre és az ellátásokra alapuló [[DRGs|DRG]] rendszerek irányába mozdultak el.   
    
  Magyarországon a [[krónikus fekvőbeteg-ellátás]]t finanszírozzák az ápolási napok száma alapján. Az ápolási napokra térített országosan egységesen megállapított napidíj a finanszírozás alapja, amelyet az ápolást végző osztály jellegétől függően szorzószámokkal változtatnak (súlyozott krónikus ápolási nap szerinti finanszírozás).
  +
  Magyarországon a [[krónikus fekvőbeteg-ellátás]]t finanszírozzák az [[ápolási nap]]ok száma alapján. Az ápolási napokra térített országosan egységesen megállapított napidíj a [[finanszírozás]] alapja, amelyet az [[ápolás]]t végző osztály jellegétől függően szorzószámokkal változtatnak (súlyozott krónikus ápolási nap szerinti finanszírozás).
    
   
  [[Category:Általános_fogalom]]
   
  [[Category:Általános_fogalom]]

  A lap jelenlegi, 2014. január 16., 10:16-kori változata

  Általában fekvőbeteg-ellátásban használatos finanszírozási forma, amelyben a biztosító a szolgáltatónak a beteg kórházban töltött napjai szerint fizeti a kezelés költségeit. Angol elnevezése: per-diem charge / fee / payment.

  A napidíj a beteggel kapcsolatos összes napi kiadás, szolgáltatás fedezésére szolgál; nem változik aszerint, hogy milyen kezelésben részesült. Az országok többsége nem alkalmazza már ezt a finanszírozási formát az aktív ellátásban, sokkal inkább a betegségekre és az ellátásokra alapuló DRG rendszerek irányába mozdultak el.

  Magyarországon a krónikus fekvőbeteg-ellátást finanszírozzák az ápolási napok száma alapján. Az ápolási napokra térített országosan egységesen megállapított napidíj a finanszírozás alapja, amelyet az ápolást végző osztály jellegétől függően szorzószámokkal változtatnak (súlyozott krónikus ápolási nap szerinti finanszírozás).