• Bejelentkezés
 • Szócikk
 • Vitalap
 • Lapforrás
 • Laptörténet
 • A Fogalomtár wikiből

  PET/CT

  A PET/CT-technika a már széles körben elterjedt computer tomográfia és az utóbbi másfél évtizedben teret nyerő pozitronemissziós tomográfia ötvözéséből született. A módszernek elsősorban az onkológiai diagnosztikában van jelentősége. Egyedülállóságát az adja, hogy a ma használatos orvosi képalkotó módszerekkel szemben nem csak a szervek anatómiájáról ad felvilágosítást, hanem a szövetek anyagcseréjéről is. Mivel a daganatos betegségekben az anyagcsere megváltozása megelőzi a morfológiai elváltozások kialakulását, ennek köszönhető, hogy a rosszindulatú elváltozások jóval hamarabb felismerhetők és lokalizálhatók az egész testben, mint hagyományos (ultrahang, CT, vagy MR) vizsgálatokkal.

  A PET/CT-berendezés nagy előnye a korábbi diagnosztikai eljárásokhoz képest, hogy segítségével akár a néhány milliméteres rosszindulatú elváltozás is felfedezhető. További előnye a PET-technikának, hogy minél rosszindulatúbb egy folyamat annál nagyobb (akár 100%-os) érzékenységgel ismerhető fel általa. A PET/CT vizsgálatok egyben lehetővé teszik, hogy segítségükkel számos egyéb vizsgálóeljárás elkerülhető legyen (CT, MR, ultrahang, tükrözések és invazív vizsgálatok), így a pontos diagnózishoz vezető út lerövidíthető, az ellátás gyorsabbá és hatékonyabbá válhat.

  A PET/CT vizsgálatok számos esetben megváltoztathatják a kezelések menetét, az addig tervezettől eltérő típusú kezeléseket, vagy akár kezelések elhagyását indokolhatják.

  Forrás: http://www.pet.hu/index.php?akt_menu=119