• Bejelentkezés
 • Szócikk
 • Vitalap
 • Lapforrás
 • Laptörténet
 • A Fogalomtár wikiből

  „Progresszív ellátás” változatai közötti eltérés

  1. sor: 1. sor:
  Az egészségügyről szóló törvény szerint:
  +
  A progresszív ellátás elve az egészségügyi ellátás egymásra épülő feladatmegosztáson alapuló, kötelezően, piramis-szerűen hierarchizált kapcsolatrendszerét jelenti. Célja az ellátórendszer eltérő kompetenciájú hierarchizálása, amelyben:
  "Az egészségügyi ellátások rendszere az eltérő egészségi állapotú egyének differenciált ellátását szolgáló, a munkamegosztás és a fokozatosság elvén alapuló intézményrendszerre épül, amelyben az egyén egészségi állapotának összes jellemzője együttesen határozza meg a szükséges ellátási szintet...A progresszív ellátás elve az egészségügyi ellátás valamennyi szintjén érvényesül."
  +
  *az ellátórendszer szereplői eltérő kompetenciával és eltérő elvárás-rendszerrel (minimumfeltételek) rendelkeznek,
   +
  *a legáltalánosabb (legalacsonyabb kompetenciájú) ellátóhelyek találhatók a legnagyobb számban, és elhelyezkedésük lakosságközeli. Ezen ellátók igénybevétele közvetlen, azaz nem kötött beutalóhoz,
   +
  *az alacsony kompetenciájú ellátók a kompetenciájukat meghaladó eseteket továbbküldik az ellátórendszer specializált egységeihez, és ezek igénybevétele jellemzően beutalóhoz kötött,
   +
  *az ellátó-szintek specializációja fordítottan arányos a kompetenciával, azaz az egyre speciálisabb ellátásokat,, egyre kevesebb szolgáltató nyújtja.
    
  A progresszív ellátás elve az egészségügyi ellátás szervezett, feladatmegosztáson alapuló, kötelezően hierarchizált kapcsolatrendszerét jelenti. Célja az ellátórendszer eltérő kompetencijú hierarchizálása, amelyben:
  +
  A progresszív ellátás alapelve, hogy
  *az ellátórendszer szereplői eltérő kompetenciával és eltérő elvárásrendszerrel (minimumfeltételek) rendelkeznek,
  +
  *minden betegnek hozzá kell jutnia a megfelelő ellátáshoz
  *a legáltalánosabb (legalacsonyabb kompetenciájú) ellátóhelyek találhatók a legnagyobb számban, és elhelyezkedésük lakosságközeli, igénybevételük közvetlen,
  +
  *minden ellátást az ellátási igényének megfelelő szinten kell megkapnia a betegnek: nem megfelelő kompetenciával nem végezheti senki a beteg kezelését, de a magas erőforrás-koncentrációjú, speciális felszereltségű és tudású szolgáltatók nem kezelhetnek a képességüknél alacsonyabb szinten is ellátható eseteket.  
  *az alacsony kompetenciűjú ellátók a kompetenciájukat meghaladó eseteket továbküldik az ellátórendszer specializált egységeinek
  +
   
   +
  Az egészségügyről szóló törvény szerint:
   +
  Az egészségügyi ellátások rendszere az eltérő egészségi állapotú egyének differenciált ellátását szolgáló, a munkamegosztás és a fokozatosság elvén alapuló intézményrendszerre épül, amelyben az egyén egészségi állapotának összes jellemzője együttesen határozza meg a szükséges ellátási szintet... A progresszív ellátás elve az egészségügyi ellátás valamennyi szintjén érvényesül.

  A lap 2008. szeptember 23., 10:08-kori változata

  A progresszív ellátás elve az egészségügyi ellátás egymásra épülő feladatmegosztáson alapuló, kötelezően, piramis-szerűen hierarchizált kapcsolatrendszerét jelenti. Célja az ellátórendszer eltérő kompetenciájú hierarchizálása, amelyben:

  • az ellátórendszer szereplői eltérő kompetenciával és eltérő elvárás-rendszerrel (minimumfeltételek) rendelkeznek,
  • a legáltalánosabb (legalacsonyabb kompetenciájú) ellátóhelyek találhatók a legnagyobb számban, és elhelyezkedésük lakosságközeli. Ezen ellátók igénybevétele közvetlen, azaz nem kötött beutalóhoz,
  • az alacsony kompetenciájú ellátók a kompetenciájukat meghaladó eseteket továbbküldik az ellátórendszer specializált egységeihez, és ezek igénybevétele jellemzően beutalóhoz kötött,
  • az ellátó-szintek specializációja fordítottan arányos a kompetenciával, azaz az egyre speciálisabb ellátásokat,, egyre kevesebb szolgáltató nyújtja.

  A progresszív ellátás alapelve, hogy

  • minden betegnek hozzá kell jutnia a megfelelő ellátáshoz
  • minden ellátást az ellátási igényének megfelelő szinten kell megkapnia a betegnek: nem megfelelő kompetenciával nem végezheti senki a beteg kezelését, de a magas erőforrás-koncentrációjú, speciális felszereltségű és tudású szolgáltatók nem kezelhetnek a képességüknél alacsonyabb szinten is ellátható eseteket.

  Az egészségügyről szóló törvény szerint: Az egészségügyi ellátások rendszere az eltérő egészségi állapotú egyének differenciált ellátását szolgáló, a munkamegosztás és a fokozatosság elvén alapuló intézményrendszerre épül, amelyben az egyén egészségi állapotának összes jellemzője együttesen határozza meg a szükséges ellátási szintet... A progresszív ellátás elve az egészségügyi ellátás valamennyi szintjén érvényesül.