• Bejelentkezés
 • Szócikk
 • Vitalap
 • Lapforrás
 • Laptörténet
 • A Fogalomtár wikiből

  „Progresszivitási szintek” változatai közötti eltérés

  a
  a
   
  (2 intermediate revisions by one other user not shown)
  1. sor: 1. sor:
  A progresszivitási szint az ellátott esetek bonyolultságát tükrözi. A területi kórházak foglalkoznak a szakmai szempontból egyszerűbb, de gyakoribb esetekkel (pl. vakbélműtét), az egyetemi klinikák vagy országos intézetek pedig a legkomplikáltabb esetekkel.
  +
  A betegségek gyakorisági eloszlásából fakadó ellátórendszeri sajátosság, miszerint a gyakoribb - és többnyire egyszerűbb - eseteket az ellátórendszer alacsonyabb szinten szervezett (a beteg lakóhelyéhez közeli) egységekben látják el. A ritkább és többnyire bonyolultabb eseteket viszont központosított (területi, megyei, regionális, országos) intézményekbe irányítják.
   +
  Magyarországon a legalsó szintet az alapellátás, a legfelsőbb szintet az [[országos intézetek]] és egyetemi klinikák jelentik.
   +
  [[Category:Általános_fogalom]]

  A lap jelenlegi, 2009. május 5., 14:42-kori változata

  A betegségek gyakorisági eloszlásából fakadó ellátórendszeri sajátosság, miszerint a gyakoribb - és többnyire egyszerűbb - eseteket az ellátórendszer alacsonyabb szinten szervezett (a beteg lakóhelyéhez közeli) egységekben látják el. A ritkább és többnyire bonyolultabb eseteket viszont központosított (területi, megyei, regionális, országos) intézményekbe irányítják. Magyarországon a legalsó szintet az alapellátás, a legfelsőbb szintet az országos intézetek és egyetemi klinikák jelentik.